Czy konserwanty mają wpływ na nasze zdrowie?
Do jedzenia dodaje się coraz więcej różnych dodatków. Czy mają one wpływ na nasze zdrowie?
E dodatki do żywności szkodliwe czy nie?
Wiele dodatków do żywności jest dla nas szkodliwa. Mogą one powodować różne przykre dolegliwości i wywoływać niebezpieczne choroby. Najgorsze z nich będą konserwanty. Przyjrzyjmy się kilku z nich. Jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie i życie?
E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu
Pojawiają się one w mięsach oraz rybach. Podejrzewa się go powodowanie nowotworów oraz astmy. Może też powodować zapalenie nerek. Nie powinny jeść go osoby, które mają problemy z nadciśnieniem. Mogą też u nas wystąpić zawroty głowy oraz zmiany zachowania. Sprawiają one też, że transport tlenu we krwi jest utrudniony.
E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
Podobnie do poprzedniej trójki, występują one w mięsie, ale też w serach. Może powodować duszności, astmę, zawroty głowy oraz zapalenie nerek. Czasem przekształcają się one w azotyny, które są dla nas bardzo niebezpieczne, szczególnie jeśli mamy problemy z nadciśnieniem lub układem krwionośnym.